Translate this site here with this tool!

donderdag 12 mei 2016

L'unicorne Allègre - Cheval Allegre (Hamon of Amiel 'after')

Fake

Omschreven in advertentie als:
S. DALI ' De vrolijke eenhoorn' genummerd/droogstempel

Litho get. S. Dali ( 1904-1989) ' De vrolijke eenhoorn' genummerd XI/XXV met droogstempel afm 54 x 66cm. Vermeld boek: 'Dali II (1946-1989) van R. Descharnes en G. Néret op pag. 655


foto van advertentie

foto van advertentie

foto van advertentie,
met duidelijke blindstempel van Gilbert Hamon

Origineel

L'unicorne Allègre

1977
Olieverf op koper
28x42 cm
In privé-bezit

Origineel werk
Copyright © 1977 Salvador Dali, All Rights Reserved.

Het fake werk is een Hamon 'after' van een origineel schilderij. Het gaat dus hier over een lithografische afdruk van een origineel olieverf werk. Vergelijk het met een foto van de Eiffeltoren. Als je een foto van de Eiffeltoren thuis hebt, heb je thuis toch ook niet de originele Eiffeltoren thuis staan want zo bestaat er maar 1 en die staat in Parijs. Van L'unicorne Allègre bestaat ook maar 1 origineel en dat is in privé-bezit.
De verkoper vermeldt in de advertentie nog dat het werk vermeldt staat in Dali II (1946-1989) van R. Descharnes en G. Néret op pag. 655. In dat boek staat deze litho helemaal NIET vermeld. Er wordt enkel het origineel olieverf schilderij besproken.
Voor alle duidelijkheid: van dit werk bestaan ook géén originele litho's.

De blindstempel op het fake werk is deze van Gilbert Hamon (zie foto). Gilbert Hamon bracht na 1980 een massa 'Afters' uit zonder de toestemming van Dali. Het ging over litho's gemaakt van originele olieverf schilderijen. Ook zijn de handtekeningen op deze 'afters' fake. Hamon belandde voor dit bedrog in de cel en gaf toe dat de handtekeningen fake waren!
De uitgave van deze fake litho uit de advertentie dateert van oktober 1980. 

1 opmerking:

  1. Als je iets mooi vindt moet je het kopen en er van genieten, met dank aan het origineel werk natuurlijk wat je toch nooit kan hebben.

    BeantwoordenVerwijderen