Translate this site here with this tool!

dinsdag 1 december 2015

Bullfighter - Rijker dan je denkt VTM

Fake

Omschreven in advertentie als:

Bullfighter (Lithografie) - 1972

Bullfighter (1972)

Deze litho werd besproken tijdens de aflevering van Rijker dan je denkt (VTM) van maandag 30 november 2015.

De expert Adriaan Raemdonck gaf eigenlijk meer randinformatie dan objectieve kenmerken en informatie over de litho zelf. Zo had hij het over de vele vervalsingen die in omloop zijn gebracht en over het feit dat Dali blanco papier heeft getekend. 
Je zou dus denken dat hij deze litho kritisch zou bekijken... helaas!

Het watermerk van het papier werd niet onderzocht, dit is nochtans een van de essentiële punten bij grafiek van Dali als het over authenticiteit gaat. En de handtekening op de litho trok de expert niet in twijfel! Als je ergens een Dali niet kunt aan herkennen is het de handtekening! Dali gebruikte er méér dan 600 verschillende...

Nog een belangrijk punt! Bullfighter staat NIET in the Official Catalog of the Graphic Works of Salvador Dali. Albert Field vond geen bewijs dat het werk van Dali's hand zou zijn. In de VS wordt dit werk dus niet als een origineel werk van Dali beschouwd.
De litho staat wel in de Catalogue Raisonné op prints II - Lithographs and Woods Engravings van Michler en Löpsinger. Buiten het feit dat Bullfighter niet voorkomt in de cataloog van Field werden er vele valse litho's van Bullfighter in omloop gebracht aan de hand van de informatie in de cataloog van Michler en Löpsinger!
Het is dus zeer moeilijk om deze litho juist te beoordelen zonder hem voldoende onderzocht te hebben.

De litho werd tijdens de uitzending als origineel beschouwd en geschat tussen de €600 en €800.

Adriaan Raemdonck is toch niet zo'n expert als hij denkt (als het over Dali grafiek gaat).






Geen opmerkingen:

Een reactie posten